ponedjeljak, 21. svibnja 2012.

Space comat radi

Space combat u Zvjezdojecu je implementiran. Još ga nisam do kraja testirao ali chance to hit, damage reduction, i uništavanje brodova funkcionira. Čim stavim da se bitke mogu razriješiti, uploadam u repozitorij. Trenutno se combat turnovi odbrojavaju ali se ništa ne dogodi kad se prođe "zadnji" i potpuno uništenje protivničke strane isto trenutno ne dovodi do razrješenja bitke.

Našao sam zašto se događao bug kod učitavanja igre, zbog kojeg si igrači odjednom dobe par tisuća brodova. Stari problem s decimalnom točkom. Količina ostatka gradnje je bila pohranjena s decimalnim zarezom (regionalne postavke na Windowsima) a kod učitavanja se tražila točka (eksplicitno specificiran format). MICROSOFTE, ZAŠTO MJEŠAŠ STROJNI I KULTURNO OVISAN PRIKAZ BROJEVA? Naime, C#-u double tip podatka služi za pohranu realnih brojeva (uz kolku tolku preciznost), na svakoj varijabli i konstanti tipa double se može pozvat metoda za pretvorbu u tekst (tako reći). Moj problem nastaje u tome što se broj pretvara u tekst poštujući regionalne postavke operativnog sustava. Osobno smatram da se to ne bi trebalo tako raditi je vrijednost tipa double sama po sebi ne pripada ni jednoj državi ili kulturi. Kada se double vrijednost pita za tekstualni zapis, trebao bi se koristiti neki univerzalni format. Univerzalan u smislu da ne ovisi o ničem osim o samoj brojčanoj vrijednosti. Turčin, Arap, Kanađanin i Francuz bi za istu double vrijednost trebali dobiti isti tekstualni zapis. Za prikaz broja u kulturno ovisnom zapisu bi se trebala koristiti metoda kojoj se eksplicitno definira način pretvorbe broja u tekst.

Nazad na temu. Zadnjih par dana sam se uhvatio u koštac s balansiranjem igre. Htio sam se koncentrirati na testiranje i dovršavanje space combata ali brojke koje sam još davno postavio za snagu napada i obrane su takve da bitka traje u nedogled. Kako sam bio prije testirao tehnologije i mehanizme automatske nadogradnje tako je ispalo da igrači odmah u startu imaju do kraja nadograđen tier 3 oklop i da obični kolonizator ima 12k hit pointa dok je napadač s kojim sam testirao imao 8 strojnica koje su na taj oklop radile oko 9 damagea. S takvim brojkama bitka je trajala 170 krugova a ciljam na to da je ograničenje broja krugova za bitku negdje oko 20. Problem kod kolonizatora je što moraju s jedne strane biti ogromni a s druge ranjivi. Već prije sam razmišljao o tom da dodam specijalnu opremu za proširenje teretnog prostora i mislim da ću to napraviti u ovoj verziji. Nešto u stilu battle podsa iz Master of Oriona 2 ali da se uz povećanje nosivost se smanje hit pointi. To ja lagan dio posla, ono što je crna rupa koja upija sate mog rada je izbor brojki za damage oružja. Recimo za sam što na empirijski što na egzaktan način došao do načela po kojem određujem brojke za nosivost i izdržljivost vrsta trupova i sve komponente koje utjeću na vjerojatnost pogotka. Ali brojke za damage mi nikako ne idu. Načela kojih bih se držati su da brodovi iste veličine i tehnologije se međusobno unište unutar 5 krugova i da manje više svaki vojni brod može u dogledno vrijeme uništiti kolonizatora.

No već ću nešto smislit, dovršiti testiranje i uploadati u repozitorij. Nakon toga malo dotjerati GUI, spakirati u release i staviti na download.

Nema komentara:

Objavi komentar